Teatteriyhdistys

Historiaa

Lopen Teatteriyhdistys ry aloitti toimintansa vuonna 1984. Siitä alkaen yhdistys on tarjonnut teatterista innostuneille ja kiinnostuneille ihmisille mahdollisuuden päästä harjoittamaan tätä luovaa taiteenlajia. Kuluneisiin vuosiin mahtuu paljon ikimuistoisia tapahtumia ja viihdyttäviä esityksiä. Kaikki näytelmät on toteutettu harrastajavoimin ammattiohjaajien ohjauksessa. Toiminta ei ole rajoittunut pelkästään kesäkauteen vaan myös talvikausilla on esitetty näytelmiä ja järjestetty erilaista kurssi- ja kerhotoimintaa.

Yhdistyksen ensituotos oli Pietari Hannikaisen kirjoittama ja Timo Taulon ohjaama Silmänkääntäjä. Seuraavan kesän näytelmä Pälsinmaan juttuja kertoi Sakari Pälsin poikavuosien tarinoita ohjaaja Timo Taulon kokoamana. Näytelmä esitettiin Loppijärven rannassa Syrjässä.

Nykyinen teatteri rakentui Sajaniemen ala-asteen kupeeseen kesällä 1986. Aiemmin opettajan asuintiloina toimineet tilat muuntautuivat teatteriväen pukuhuoneiksi. Syksyllä 2001 teatteri sai lisätiloja, kun Lopen kunta luovutti teatterille hallintaoikeuden koulun ulkorakennukseen. Lisätilat remontoitiin talkoovoimin käyttöön sopiviksi.

Vuosien saatossa teatteria on remontoitu ja uudistettu muullakin tavalla. Kesällä 2002 katsomo ja näyttämö saivat ylleen suflettikaton (valtakunnan ensimmäinen lajiaan). Uuden sadekatoksen alla sai myös maailman ensi-iltansa Markku Pölösen Onnenmaa elokuvan pohjalta kirjoitettu näytelmäversio.

Vuonna 2009, teatterin 25-vuotis juhlavuotena esitettiin musikaali Viulunsoittaja katolla. Loistavan vastaanoton saaneen musikaalin jälkeen vanha katsomo sai väistyä uuden tieltä. Juhlavuoden kunniaksi julkaistiin myös teatterin uusi, nykyäänkin käytössä oleva logo.

Sajaniemen kauniissa kesäteatterimiljöössä harrastajateatteri on toimintansa aikana ihastuttanut tuhansia katsojia. Vuosien varrella on nähty monia teatterikärpäsen puremia harrastajia näyttämässä kykyjään niin näyttämöllä kuin kulisseissa. Sajaniemen koulun takapiha on muotoutunut moneen, kun tantereella on temmeltänyt tukkilaisia, merirosvoja, jääkäreitä, kummituksia, siunatusti hulluja sekä monen kirjavaa porukkaa valelääkäriin ja harmaisiin panttereihin asti. Tunteet ovat roihunneet, tanssiaskeleet tömähdelleet ja sävelet raikuneet kesäteatterin ystävien iloksi.